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Lighting Ordinance FAQs-General 

Q: What is the intent of this ordinance? 

A: To protect the health, safety, and welfare of the community and its residents by limiting 
glare, light trespass and conserving energy while enhancing night sky visibility, and ensuring a 
starry night sky to preserve rural character (See Section 152.200). Visit 
https://www.darksky.org/ and https://www.darksky.org/wp-
content/uploads/2015/06/Intro_to_Lighting.ppt for extensive information on this topic.  

 
Q: What is light pollution? 
 

A: Any adverse effect of artificial light including, 
but not limited to, glare, light trespass, sky glow, 
energy waste, compromised safety and security, 
and impacts on the night environment. 
 

Q: What can I do to reduce light pollution? 

A: Ways to reduce light pollution include using 
lights that shine light down where it is needed, 
having lights turn on only when needed, and using 
warmer-colored bulbs that are no brighter than 
needed for the task. 

Q: What lighting zone am I in? 

A: Lighting Zones are specified as LZ0, LZ1, and LZ2 
as shown below. 

 
• LZ0 (Undeveloped, Agriculture, or rural areas where little to no lighting is expected): Zoning 

districts include Park, Agriculture Preserve, Rural Residential, and Lake Sarah Sewer 
Residential. 

 
• LZ1 (Residential areas or active park uses where low levels of lighting can be appropriate): 

Zoning districts include Sewered Single Family Residential, Residential Townhouse, and Park. 
 

• LZ2 (Active commercial areas where moderate levels of lighting can be appropriate): Zoning 
districts include General Business, Industrial, and Institutional. 

 
Q: Do I need a permit to change a light bulb? 

A: No. A permit is only needed for high intensity lighting. 

Q: How can I know how many lumens a lamp gives off and what its color 
temperature is? 

A: Both lumens and color temperature (light appearance) can be 
found on the packaging of a new lamp. 

Source: International Dark Sky Association 

Source: Federal Trade Commission 

https://www.darksky.org/
https://www.darksky.org/wp-content/uploads/2015/06/Intro_to_Lighting.ppt
https://www.darksky.org/wp-content/uploads/2015/06/Intro_to_Lighting.ppt
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Q: How much light can spill off my property without violating this ordinance? 

A: Light levels shall not exceed 0.5 foot candles as measured one foot above the ground at the 
edge of the property line of an abutting adjacent lot or right-of-way. 

Q: Does this ordinance affect indoor lighting? 

A: No. Indoor lighting is exempt from this ordinance. However, nonresidential indoor lighting 
should be directed inward when practical. 

Q: Does this ordinance affect lighting for statues, monuments, flagpoles, and the like? 

A: No. Lighting for statues, monuments, flagpoles, and the like is exempt from this ordinance. 
However, flagpoles should be lit to minimize the amount of up-light and other forms of light 
pollution. Lighting for statues and monuments should be designed to minimize light “missing” a 
statue or monument. 

Q: Does this ordinance affect the use of flashlights, lanterns, cell phones, heat lamps, and the like? 

A: No. This ordinance does not affect cell phones, handheld lights, heat lamps, or lights not 
permanently installed on a property or a functional vehicle. 

Q: Does this ordinance affect what lights I may put up for the holidays? 

A: No. Holiday lighting is exempt from this ordinance. 

Q: I have a motion sensing light. Does a motion sensing light have to dim or turn off some time after 
detecting the last motion? If so, when? 

A: Motion sensing lights must dim or turn off within 10 minutes of detecting last motion, unless 
located at the main entry. 

Q: Does this ordinance affect farm (or barn yard) lighting? 

A: Lights mounted on functioning farm buildings or used for 
active agriculture practices are exempt from this ordinance if 
used with a motion sensor. Conventional barn yard light style 
fixtures are not dark-sky compliant. The intent is that these 
fixtures be modified or replaced within three years. 

Q: What is Correlated Color Temperature (CCT)? How can I know what the CCT of a new bulb is? 

A: Correlated Color Temperature (CCT) is a measure of the color of the light given off by a lamp. 
A lower color temperature means a warmer color. A higher color temperature means a cooler 
color. The CCT is often mentioned on the packaging of a lamp. It is measured in Kelvin (K). It is 
NOT a measure of how bright a lamp is. 
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Q: What does a correlated color temperature (CCT) of 3000 Kelvin (K) or lower look like? 

A: A color temperature of 3000K looks like bright yellow (often called warm white or soft white). 
A lower color temperature means a warmer color. A warmer color gives a softer appearance 
than cooler colors.  

 

Q: Why does the ordinance require new lights to have a Correlated Color Temperature (CCT) of 3,000 
Kelvin or lower? 

A: The purpose of this limit is to minimize the amount of blue light in the nighttime 
environment. 

Q: What is the difference between fully-shielded and full-cutoff? 

A: Fully-shielded means no light is allowed to shine above the fixture. Full-cutoff means no light 
is allowed to shine above the fixture and additionally, the amount of light between the 
horizontal and 10 degrees below the horizontal is limited to 10% of total light output to control 
glare. 

 

Q: When do I have to bring my lighting into conformance with this code? 

A: There is a three year wavier of compliance for all lighting that is non-conforming. The city 
encourages property owners to replace existing lighting in a timely manner but recognizes it 
may not be practical in all circumstances. Lighting that exceeds 0.5 foot candles at the property 
line should be replaces as soon as possible.  

 

 


